Before & After: A Global Inspired Renovation

After nearly two decades of traveling and working abroad our clients were ready to move back to Calgary. The couple had purchased a bungalow several years earlier and now it was time to make it their permanent home. While situated on a prime lot on a quiet, mature street and backing on to green space, the house was in desperate need of an update. Our client dreamed of a fresh contemporary home - a clean slate where they could surround themselves with all of the treasures they had picked up over their years of traveling. After enlisting the services of Cortina Crafted Homes, the house was completely gutted and the transformation began.

This is the exterior of the home before the renovation. The surrounding landscape is stunning but the dated facade doesn't quite feel like it fits in. 

The exterior received a major overhaul.  We opened up the courtyard, changed the roof lines, enlarged the windows and completely refinished the exterior materials. The home now feels up-to-date while fitting in to the neighbourhood.

 

Here are the kitchen and living room before the renovation. The wall between the rooms was removed to create a larger, more streamlined kitchen and open dining area.

New full height windows and patio doors let in the streaming sunlight and brighten up the space ten-fold. The glossy white cabinets and backpainted glass backsplash reflect even more light while the clear walnut pantry & fridge wall adds just the right amount of warmth. The moroccan-style pendants were sourced from Egypt and add a touch of exotic flair to the space.

 

Here is a before shot of the family room backing on to the kitchen.

We removed the corner fireplace and added a contemporary 2-way fireplace dividing the dining and living room spaces. The windows in the living room were also enlarged to let in that gorgeous view.

 

A before & after shot of the stairwell to the basement. A niche was designed specifically for the antique door that the client brought back from Saudi Arabia. The glass railing continues with the open concept while allowing a clear view to the artwork. 

foyer.jpg

 Here is another shot of the foyer. The pottery and rugs are all from the client's collection and add so much character to the space.

 

The laundry room before & after. White lacquered cabinets and carrera marble contrast beautifully with antique furniture and rugs brought back from the client's travels.

 

This is the ensuite before.

ensuite.jpg

The new ensuite - clear walnut contrasts with the extra thick carrera marble countertop.  The mirror reflects the gorgeous glass mosaic tile inset in the shower. 

 

main bath.jpg

The hall bath before.

guest bath.jpg

Here is the new hall bath. The vanity is a Johnson & Associates custom design. The whole room is tiled with a large scale glossy ceramic tile inset with a glass match stick herringbone. The effect is light, bright & luscious.

 

Here are a couple of shots of the basement before. It was dark, dreary & cold, not really somewhere you'd want to spend any time. There were also a multitude of bulkheads due to the usual duct work in a basement.

 

The basement is now completely inhabitable, complete with media area, pool table and bar (shown above). The contractor was able to get rid of most of the bulkheads to really open up the ceiling. A soft colour palette on the walls, ceiling and floor keeps the space feeling open and airy despite the fact that the ceiling is less than 8' high. 

The tiles inset into the backsplash of the bar were found by the client on a trip to Africa - a special touch that integrates their travel history into their home.

 

This is the basement guest bath. Not sure about the scale of that mirror....

And here are the after shots of the guest bathroom. Again, the soft colours and full height mirror disguise the fact the ceilings are so low, creating a space that is open and inviting.

 This is one of our favourite projects from last year. It was such fun to see the transformation of the home from 70's drab to classic contemporary but even more amazing to see it come to life with our client's collections and personality.