Before & After: Modern Ranch Renovation

We were lucky enough to work with our client to renovate this 70's ranch bungalow inherited from her grandparents. While it was desperately in need of an update, it was our job to reinterpret the ranch style while maintaining the home's soul. 

 

mudroom before.jpg

Here is the back entrance before. This is a working ranch with an obvious lack of storage for hats and other cowboy paraphernalia.

mudroom after.jpg

The back entrance after. We created a functional mudroom with plenty of hooks and cubbies for boots & hats. The goal was to have everything open and at an arm's reach for an easy in and out. The hard wearing basalt floors look beautiful while providing a heavy duty surface that can battle the elements. The wood from the 2 barn doors beyond were salvaged from old buildings on the ranch.

 

kitchen before.jpg

While the existing kitchen was fairly large, the layout didn't function well for the client. We flipped it to the other side of the room, allowing us to add plenty of storage and workspace.

kitchen after 1.jpg

The new kitchen. The 11' island provides ample workspace and seating while the window above the cooktop frames the stunning Alberta landscape beyond like a piece of art. The light fixture was custom made using jar pendants and reclaimed wood planks.

 

dining room before.jpg

The original dining room. 

dining room after.jpg

The dining room after. The existing wall separating the family room and dining room was removed to create an open, family-friendly space. A custom credenza creates a division between the rooms while housing a pop-up TV. The steel pendant is hand made by John Beck and complements the space perfectly. The table was custom made for the client and will surely be in the family for generations to come. The windows were widened so the view can take centre stage. The paintings are treasured pieces inherited from the clients' grandparents.

 

front entrance before 1.jpg

This is the original front entrance. Despite all of the windows, it felt quite dark and dreary.

front entrance after .jpg

The front entrance now. A lighter wall colour lightens up the room dramatically while the new stair railing adds a sculptural element. The art work brings the space to life - the pieces were commissioned by the client and depict her own horses. 

 

back hall before.jpg

This is the back hall leading to the bedrooms before. Excuse the action shot - this was taken on site measure day!

back hall after.jpg

The new back hall. Believe it or not, the hall wasn't widened and the ceiling wasn't raised. It's amazing what paint and lighting can do!

 

master bedroom 2.jpg

This is the old master bedroom - although the swag pendants had their charm, it was time they retired.

bedroom after.jpg

The master bedroom now. This was the only area we replaced the wood ceilings with drywall, but maintained the rustic charm with a reclaimed wood headboard wall. And did you notice that incredible view out the window again?

 

ensuite before 1.jpg
ensuite before 2.jpg

Here is the original ensuite -  a pretty typical 1970's palette.

ensuite after 1.jpg
ensuite after 2.jpg

The new ensuite is fresh and spa-like. The double vanity has lots of storage to keep the  clutter at bay.  A textural mix of neutral tiles and simple patterning is soothing.

 

stairs before.jpg

This is the original spiral staircase to the lower level. 

stairs after.jpg

And here it is now. Definitely one of our favourite elements of the home. The timber-like treads appear to be rotating on a single axis. A challenging design that was artfully constructed thanks to talented trades.

 

office before.jpg

Here we have the original home office. Although this photo looks like it was taken in the 70's, it was just last spring - honest.

offica after.jpg

The new office with a custom built-in credenza and crisp paneled walls. The furnishings are classic with a rustic twist. 

 

Thanks for letting us share this project with you - we hope you are as inspired by it as much as we are! 

*Photography of renovated home by Dustin Mifflin